Van probleemjongere naar wethouder

In de kerstvakantie las ik een artikel over een wethouder ergens in het land die vroeger ‘probleemjongere’ was. Als schoffie, zoals hij zichzelf omschreef als puber, kwam hij in contact met jeugdwerkers. Daar zat één jeugdwerker bij die veel voor hem betekend had. Dit inspireerde hem om ook jeugdwerker te worden. Hij volgde hiervoor een opleiding. Was enkele jaren in het veld actief. Focuste zich daarna op het coördinerende en beleidsmatige stuk, omdat hij vond dat bepaalde dingen anders konden. En van daaruit raakte hij politiek bevlogen. Zo werd hij uiteindelijk wethouder. Wat een fantastisch verhaal!

Misschien onnadenkend of een beetje oppervlakkig van mij, ik denk bij een wethouder niet aan iemand die ooit een probleemjongere was. Ik denk bij een wethouder aan iemand van goede komaf. Aan iemand die lang gestudeerd heeft volgens een weloverdacht uitgestippeld pad. Bij een wethouder denk ik stiekem aan iemand die geboren is met een gouden paplepel in de mond. Natuurlijk heeft hij/zij hard moeten werken om deze functie te bekleden. Alleen dat ook bij deze persoon de kaarten belabberd geschut konden zijn in den beginne, nee dat had ik niet zo snel durven denken.

Ik denk dat je advies of bepaalde regelgeving van een ander – of instantie – beter aanneemt als je jezelf kunt identificeren met de persoon of instantie die het aanreikt. Ik denk dat politiek of ambtenarij soms voor de hulpbehoevende burger een bepaalde afstand met zich meebrengt. Ik ben een beetje zoekende met het OK formuleren… ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.
Ik denk dat als mensen die naar een gemeentelijke instantie worden geacht te luisteren en zichzelf kunnen identificeren met diegene aan de andere kant van de tafel of daar een bepaalde gunfactor voor hebben, er meer bereidwilligheid is om te luisteren en mee te werken; om de verbinding aan te gaan.

Hebben wij in ons midden ook van dit soort prachtige verhalen? Vast wel! Neem vooral contact met me op als je ideeën hebt hierover. We hoeven echt niet allemaal met de billen bloot 😉 Alleen ik denk dat als we anderen kunnen inspireren met onze eigen loopbaan, afkomst, dromen, angsten en struggels. We zeker hiermee anderen kunnen inspireren om het beste uit zichzelf te willen halen.

(in eerste instantie geschreven voor gemeentelijk intranet)

One thought on “Van probleemjongere naar wethouder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s