Mag ik jouw gebruiksaanwijzing?

Ik heb een top idee, al zeg ik het zelf. Wat als iedereen nou een gebruiksaanwijzing maakt over zichzelf? Hoe kom jij het best tot je recht? Welke handvatten heb jij nodig om goed te functioneren? Een document wat je – met de nodige humor – kunt overhandigen aan je (directe) collega’s en mensen met wie je op wat voor manier dan ook een bepaalde relatie hebt.

Computer says no

Ik merk dat sommigen heel goed weten hoe ze in elkaar zitten en ook durven aan te geven wat zij nodig hebben. Ik kan dat inmiddels ook vrij goed. Heb hier jaren over gedaan.

Ik kom ook mensen tegen die dit minder goed kunnen. Zo heb ik collega’s die ik in het begin, laten we zeggen wat opmerkelijk vond, maar na enige tijd goed heb leren kennen en er nu mee kan lezen en schrijven. Dat heb ik ook met bepaalde buren 😉 Ik gun het mezelf en anderen om dit eerder te kunnen!

Er ontstaan onnodig misvattingen en als je niet uitkijkt strubbels, omdat je bij die ander vaak maar het topje van de ijsberg ziet. Zodra je de hele Mount Everest in beeld hebt, verklaart het boekdelen.

‘Zo ben ik nu eenmaal’

Een gebruiksaanwijzing overleggen betekent niet: zo ben ik nu eenmaal, deal with it. Het staat de ander vrij om ermee te doen wat deze wil. En feit is dat er bepaalde richtlijnen zijn waar eenieder zich aan moet houden. Alleen uiteindelijk is iedereen gebaat bij een goede relatie.

Ik kan bijvoorbeeld niet goed snel schakelen in mijn werk en ’s ochtends ben ik het productiefs en het minst communicatief. Daarom werk ik vaak eerst even thuis of sluit me (waar mogelijk) met een koptelefoon af op mijn werk. Die leuke weekendverhalen bewaren collega’s voor later.

Ik ben er wel, alleen even niet

Zo had ik vanochtend een fotografie/interview klus en was daar best een beetje gespannen voor. Ik was ruim op tijd aanwezig op de locatie – om me goed voor te kunnen bereiden – en daar aangekomen wilde een collega goedbedoeld alvast e.e.a. even snel met mij overleggen. Alleen ik had het nodig om in alle rust mijn camera juist in te stellen en even te landen. Dit benoemen en aangeven dat je later alle tijd neemt om erop terug te komen, geeft mij de ruimte om mijn ding naar behoren te kunnen doen.

Vroeger had ik dit niet durven aangeven met als gevolg dat ik bijvoorbeeld kortaf reageerde. En mezelf onnodig stress op de hals haalde. Dan geef je onbedoeld het verkeerde signaal. Een simpel voorbeeld, hopelijk snap je waar ik heen wil.

De één heeft een simpele gebruiksaanwijzing, zoals mijn vriend (lucky me). De mijne is wat ingewikkelder. Door aan te geven hoe ik het best mijn werk doe en wat mijn sterke en minder sterke kanten zijn, functioneer ik naar behoren. Sterker nog, het geeft mij de vrijheid om te floreren.

Hoe gaaf zou het zijn als we elkaar onze gebruiksaanwijzing kunnen overhandigen? Gewoon meteen aan het begin van een samenwerking. Dit is mijn instructie en zo zit ik ongeveer in elkaar. Als je op deze knoppen drukt ga ik in standje turbo motor. Als je op deze knoppen drukt, krijg ik kortsluiting.

Wat denk je ervan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s