Help, ik heb een ANWB-jas gekocht

Vroeger gingen we thuis altijd fietsen. Ik en mijn ouders. De fietsen gingen dan op zo’n rek achterop de auto. Ik herinner me mijn vader hard aan de touwen sjorrend, met zijn lichaamsgewicht duwend op het rek, met een goedkeurende blik constaterend dat we klaar waren voor vertrek. Dan zaten we eerst een poosje in de rode Skoda te wachten. Mijn vader zich opvretend achter het stuur. Want mama moest altijd op het laatste moment nog van alles doen.

We gingen dan richting Limburg of zo. Ik moest standaard kotsen op de heenweg. Mama nam voor de zekerheid altijd plastic tassen mee. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen, een of andere parkeerplaats in een idyllisch dorp, kreeg ik dan een koude boterham uit de koelbox. Mijn ouders spoelden hun boterhammen weg met koffie uit de meegebrachte thermoskan. Ik trotseerde mijn boterham met ranja.

We fietsten soms wel 50 km. langs  – toen vond ik dat zeer oninteressante dingen – als molens en weilanden. Ik herinner me de zadelpijn en de hand van mijn vader in mijn nek op de terugweg om me te helpen bij het laatste stuk.  

Ik dacht: later als ik groot ben, ga ik écht niet fietsen. En deze gedachte heb ik lang volgehouden.

26 jaar later….

Je raadt het al, je voelt het misschien door de titel van deze blog al aankomen, tegenwoordig vind ik fietsen leuk. Mijn gammele oma-fiets is ingeruild voor een degelijk exemplaar. Dankjewel fietsenplan. En recentelijk stapte ik de ANWB-winkel binnen voor een echte buitenjas. Ik heb er nu ééntje met overal zakjes, reflecterende accessoires en deze is waterdicht. Dat is weer eens wat anders dan mijn (nep)bontjas die met regen verandert in een sponsje.

De dingen waar ik vroeger van gruwelde, zoals wandelen, de eindeloze Discovery natuurfilm-sessies van mijn vader, de fietstochten, bammetjes smeren voor onderweg, zijn de dingen die ik de laatste tijd (zeker ook versterkt door de komst van corona) meer en meer ben gaan waarderen.

Als ik nu fiets met mijn vriend, fietsen we nog gezellig naast elkaar. En we dragen allebei een andere jas. Maar wie weet wat dit over nog eens 26 jaar betekent.

Als je me dan voorbij ziet komen, 2 meter fietsend achter m’n man, in diezelfde ANWB-jas. Lach me dan maar gewoon heel hard uit ;P

Eén opmerking over 'Help, ik heb een ANWB-jas gekocht'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s