Zelfmoord

De moeilijke vragen stellen.
Omdat ze gesteld moeten worden.

Ik zie jou.
Zie jezelf.
Zie de ander.

De persoonlijke verhalen die ik onlangs in een training hoorde, raakten me enorm. Want achter een aantal professionals zitten heftige verhalen. Zoveel leed en ongezien verdriet wat je pas ziet, zodra iemand het gordijn achter de professional open schuift.

Elkaar leren begrijpen
Ik neem op mijn werk deel aan de training omgaan met mensen met psychische kwetsbaarheden. Ik heb me opgeven uit interesse. Want als communicatiemedewerker is de cursus niet per se nodig. Hoewel ik denk dat het goed is voor iedereen om beter inzicht te krijgen in wat psychische kwetsbaarheid allemaal inhoudt. Want als we elkaar beter begrijpen, hebben we ook meer begrip voor elkaar. Kunnen we elkaar beter helpen. En wordt de wereld een mooiere plek. Maar de training richt zich in principe vooral op werkleiders en werkconsulenten; de professionals die de mensen bij Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, begeleiden.

Jij?!
De trainster die ook voor 113 zelfmoordpreventie werkt, neemt ons fantastisch mee in haar deskundige presentatie. En al snel ontstaat er een bepaalde groepsdynamiek waarin, zonder te diep op de details in te gaan, collega’s ook e.e.a. over het eigen leven loslaten. Ik schrik van sommige verhalen. Prachtige kundige (jonge) professionals die een hele zwarte pagina in hun leven kennen.

Schaamte
1 op de 4 mensen krijgt in zijn leven te maken met een psychisch probleem. Soms hardnekkig, voor de ander een kortere periode na bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis. Er heerst nog steeds een taboe om hiermee naar buiten te treden. Schaamte. Gezichtsverlies. Angst voor de carrière.

Sterk en kwetsbaar tegelijk
We moeten leren en van elkaar accepteren dat je én kwetsbaar kunt zijn en daarnaast een tering-goede professional of gewoon een goed mens. En dat je niet gek bent, als je je even (of langere tijd) ‘gek’ voelt.

Eenzame struggelaars
Onder de suïcideaantallen blijkt dat er bij 60 procent op dat moment geen actieve begeleiding was. Dus deze mensen hebben niet (opnieuw) de weg gevonden naar een psycholoog of een andere vorm van behandeling.

Taboe
Er heerst nog steeds een enorm taboe op hulp vragen. Vandaag op het nieuws kwam ook 113 met een item voorbij. Dat na de coronacrisis waarin heel veel mensen zich enorm geïsoleerd en eenzaam voelden, nu de armoedecrisis gaat zorgen voor toenemende belletjes. Omdat mensen soms niet meer weten hoe de ballen hoog te houden en de rekeningen te betalen. 

Heb jij wel eens gedacht aan zelfmoord?
Mensen blijken bang om de ander met wie het niet goed gaat te vragen of deze weleens aan zelfmoord denkt. Bang om de ander op ideeën te brengen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat dit zo niet werkt. Uitvragen kan juist enorm succesvol zijn. Als iemand denkt aan zelfmoord zitten daar nog heel veel stappen tussen, voordat iemand daadwerkelijk tot actie overgaat. Juist vroeg signaleren en dan hulp op gang brengen, redt dus levens. 

Zie elkaar
Mensen willen gezien worden. Mensen hebben het nodig om gezien te worden. En een mens écht zien betekent ook de moeilijke vragen durven stellen. Want als iemand zich minder eenzaam voelt in zijn strijd, is er een grote kans dat iemand de motivatie krijgt om hulp te zoeken en zo weer op kan krabbelen.

Ik durf te vragen
Ik durf de moeilijke vragen te stellen. Ik probeer de ander te zien en volledig in zijn waarde te laten. Ik probeer niet te oordelen. Mij is (bijna) niets te gek. Want iedereen voert zijn strijd. Het leven is een cadeautje. Maar het leven brengt ook enorme hobbels met zich mee. En sommige mensen hebben gewoon echt heel veel pech of minder draagkracht.

Als mijn moeilijke vraag een begin kan zijn naar het licht aan het einde van die tunnel, dan stel ik deze met liefde. Jij ook?

2 gedachten over “Zelfmoord

  1. Dag Elle.Een kwetsbaar verhaal zo mooi jij precies raakt wat er speelt.Er zijn zoveel kwetsbare zielen die hun verhaal niet durven te uiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s